خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - فرزاد فرهادی: سومین دوره انتخابات پارلمانی سوریه در شرایطی که این کشور از ۹ سال قبل درگیر جنگی است که غربیها و همپیمانان منطقهای آنها علیه دمشق به راه انداخته اند، از ساعت هفت صبح امروز به وقت محلی شروع شده است و تا ساعت هفت عصر به وقت محلی ادامه دارد و احتمال تمدید آن به مدت ۵ ساعت بسته به میزان استقبال رأی دهندگان از آن، وجود دارد.
در این انتخابات، ۱۶۵۸ نامزد برای تصاحب ۲۵۰ کرسی پارلمان با یکدیگر رقابت میکنند در این انتخابات ۱۶۵۸ نامزد برای تصاحب ۲۵۰ کرسی مجلس خلق سوریه با یکدیگر رقابت میکنند. این انتخابات در ۱۴ استان و در ۷ هزار و ۴۰۰ مرکز اخذ رأی برگزار شده و کمیتههای قضائی فرعی در استانها که وابسته به کمیته عالی قضائی انتخابات هستند، بر روند برگزاری انتخابات نظارت دارند. کمیته عالی انتخابات بر روند انتخابات در حوزههای اخذ رأی نظارت دارد و روند شمارش آرا و اعلام نتایج با این کمیته است.
سایه کرونا و فشار اقتصادی بر انتخابات پارلمانی ۲۰۲۰ سوریه
این دوره از انتخابات در مقایسه با دوره قبل به علت شرایط کرونایی در سوریه از حیث تبلیغات با گرمی کمتری روبرو بود؛ اما روندی منظم و روتین داشت. اگر دورههای قبلی، مردم سوریه با چالشهایی مانند تسلط تروریستها بر مناطق گستردهای از سوریه، حملات تروریستها به دمشق و شهرهای اصلی و انفجارها روبرو بودند؛ چالش بارز و برجسته کنونی ملت سوریه در این دوره، اوضاع اقتصادی بحرانی است و آنهم نه به خاطر جنگ ویران کنندهای که آمریکا و متحدانش علیه سوریه به راه انداخته اند، بلکه به سبب تحریمهای شدید که کشورهای غربی علیه سوریها اعمال کرده اند به ویژه قانون موسوم به «سزار» آمریکا که شدیدترین تحریمها از سوی واشنگتن علیه دمشق را به همراه دارد و مشارکت مردم سوریه در این انتخابات به مثابه نبرد انگشتان رنگین با «سزار» آمریکایی است.
نقطه قابل توجه در این دوره از انتخابات، گسترش مساحت جغرافیایی است که انتخابات در آن برگزار میشود نقطه قابل توجه در این دوره از انتخابات پارلمانی و در واقع وجه تمایز آن با دوره قبل، گسترش مساحت جغرافیایی است که انتخابات در آن برگزار میشود؛ زیرا ارتش سوریه طی چهار سال گذشته بسیاری از استانها، شهرها و روستاها را از لوث گروههای تروریستی آزاد کرده است.
دولت سوریه در مناطق تحت کنترل خود در استانها و بخشهایی که -هنوز سیطره گروههای مسلح مورد حمایت ترکیه از جمله ادلب و نیز شهرهای شرق فرات که تحت کنترل نیروهای قسد مورد حمایت آمریکاست -هم حوزه اخذ رأی دایر کرده است تا از این مناطق هم نمایندگانی در پارلمان سوریه حضور داشته باشند و بر وحدت سوریه تاکید شود و اینکه پارلمان متعلق به همه ملت سوریه است.
اصرار دمشق بر برگزاری انتخابات در موعد مقرر و حمایت مسکو
با وجود فشار غربیها برای تعویق این انتخابات به بهانه آنچه تدوین قانون اساسی جدید (مورد نظر غرب) میخوانند، اما دمشق بر جدول زمانی و موعد مقرر برگزاری انتخابات ۲۰۲۰ طبق قانون اساسی سوریه جدای از تحولات سیاسی دیگر اصرار دارد و این موضوعی است که مسکو از آن حمایت کرد به طوری که «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که برگزاری انتخابات پارلمانی در سوریه برای حفظ ثبات آن مهم است و تاکید کرد که همه قوه مقننه و مجریه باید روند طبیعی داشته باشند.
سوریها امیدوارند که پارلمان جدید در حل مشکلات معیشتی مردم نقش فعالتری نسبت به قبل داشته باشد و نقش نظارتی بیشتر داشته باشد.
این در حالی است که بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و همسرش اسماً صبح امروز (یکشنبه) با حضور در یکی از مراکز اخذ رأی در انتخابات پارلمانی این کشور مشارکت کردند. بشار اسد و همسر وی رأی خود را در صندوق مستقر در ساختمان نهاد ریاست جمهوری به صندوق انداختند.
«حسین عرنوس» نخست وزیر سوریه و ولید المعلم معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه نیز امروز رأی خود را در مرکز اخذ رأی مستقر در ساختمان وزارت خارجه و امور مهاجران سوریه به صندوق انداختند.
قانون اساسی سوریه درباره پارلمان یا همان مجلس الشعب (مجلس خلق) چه میگوید
به موجب قانون اساسی، پارلمان سوریه عهده دار امر قانونگذاری و دوره آن چهار ساله است که از تاریخ نخستین اجلاس آن آغاز میگردد و تمدید دوره نمایندگی مگر در حالت جنگ و به موجب قانون مجاز نمیباشد.
رای دهندگان باید هجده سال تمام داشته و نام آنان در دفتر ثبت احوال سوریه ثبت شده باشد و واجد شرایط مقرر در قانون انتخابات باشند. انتخابات دوره جدید ظرف نود روز از تاریخ انقضای دوره قبلی پارلمان صورت میگیرد و چنانچه بعد از انقضای نود روز، انتخابات جدید انجام نگیرد، مجلس قبلی مجدداً تشکیل میشود و تا انتخابات مجلس جدید به کار خود ادامه خواهد داد.
اگر به هر دلیلی یکی از کرسی های پارلمان سوریه خالی شود و مدت باقیمانده از دوره مجلس کمتر از شش ماه نباشد، یک عضو جدید ظرف ۹۰ روز از تاریخی که کرسی مزبور خالی شده، انتخاب میگردد. عضویت نماینده جدید نیز با انقضای دوره مربوطه خاتمه مییابد.
مجلس خلق با فرمان رییس جمهور ظرف پانزده روز از تاریخ اعلام نتایج انتخابات، تشکیل میگردد اما چنانچه در مدت مذکور فرمان صادر نشود، مجلس حتماً در روز شانزدهم تشکیل جلسه خواهد داد. در اولین جلسه مجلس، رییس و اعضای دبیرخانه مجلس انتخاب میشوند.
در صورتی که طبق تحقیق و گزارش دادگاه عالی قانون اساسی، صحت انتخابات مربوط به نماینده ای مخدوش باشد، مراتب ظرف یک ماه به وی ابلاغ و از کار برکنار میشود. به هر حال، ابطال نمایندگی مجلس موکول به رای اکثریت میباشد. نمایندگان، قبل از آغاز نمایندگی باید سوگند مذکور در اصل هفتم قانون اساسی را به صورت علنی در برابر مجلس خلق یاد کنند. اعضای مجلس خلق سوریه را به سبب انتقاد از امور و نظراتی که اظهار مینمایند و یا آرایی که در جلسات علنی یا محرمانه مجلس و کمیسیونهای آن میدهند، نمیتوان مورد بازخواست جزایی یا مدنی قرار داد. نماینده مجلس از مقام نمایندگی خود برای انجام فعالیتهای دیگر نباید سو استفاده کند.
طبق قانون اساسی سوریه وظایف پارلمان سوریه به شرح زیر است؛
تصویب قوانین، بحث پیرامون سیاستهای دولت، تصویب بودجه عمومی و برنامه های توسعه کشور، تصویب معاهدات و قراردادهای بین المللی در زمینه امنیت کشور که مشتمل بر معاهدات مربوط به صلح و پیمانها و کلیه معاهدات مربوط به حق حاکمیت است. همچنین قراردادهایی که به شرکتها وموسسات خارجی اجازه کسب امتیازاتی را در داخل کشور میدهد و نیز معاهدات و قراردادهایی که موجب هزینه های پیش بینی نشده در بودجه کشور میگردد، یا این که با قوانین موضوع، تعارض داشته و نیاز به قانون جدید باشد، از وظایف مجلس میباشد. همچنین تصویب عفو عمومی، قبول یا رد استعفای یکی از نمایندگان مجلس و اعلام رای عدم اعتماد نسبت به هیات وزیران یا یکی از وزیران هم از وطایف مجلس سوریه است.
نظر شما